Το νησί

Τουρισμός

Νέα

Χρήσιμα

Αλλες σελίδες

Επικοινωνία

Χάρτης του website

< ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ >

< Διατροφή >

< Διαμονή >

< Διασκέδαση >

< Αξιοθέατα >

< Παραλιες >

< Περιπατητικός τουρισμός >

 

 

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διαδρομή Νο 9: Απρόβατο-Πιτροφός-Στραπουριές

 

9

Διάρκεια διαδρομής: 6,5 ώρες

Πρόκειται γιά πολύ παλιό μονοπάτι που αποτελούσε τη βασική σύνδεση του λιμανιού του Γαυρίου με τη Χώρα και ήταν σε συνεχή χρήση μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '40. Το τμήμα από το Γαύριο μέχρι το Μπατσί ταυτίζεται με τον σύγχρονο δρόμο που είναι κατασκευασμένος από πάνω του. Στο Μπατσί, ακολουθώντας το μονοπάτι που αρχίζει στην Πίσω Βρύση, φτάνετε μέχρι το Απρόβατο και μετά συνεχίζετε με εύκολη διαδρομή χρησιμοποιώντας τμήματα του μονοπατιού ή τους δρόμους, σε περιπτώσεις καταστροφής του μονοπατιού.

Συνεχίζοντας, το μονοπάτι είναι καλοδιατηρημένο και το συναντούμε στη Ντράσα του Ανω Απροβάτου. Αφού θαυμάσουμε την υπέροχη θέα της μακρινής ακτής, ακολουθούμε στην αρχή ένα στενό μονοπάτι, που γρήγορα γίνεται ευρύ και λιθόστρωτο. Εδώ θα συναντήσουμε και μιά πηγή.

Καθώς το μονοπάτι ανηφορίζει, το τοπίο γίνεται τραχύ και ορεινό, με λιγοστή βλάστηση. Ηδη έχουμε ωραία θέα της Παλαιόπολης, της αρχαίας πρωτεύουσας της Ανδρου, που άκμασε από τους αρχαϊκούς μέχρι τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους. Στην άκρη της παραλίας της μπορούμε ακόμα να διακρίνουμε το λιμάνι της αρχαίας πόλης. Στη Μαύρη Γούρνα άφθονα νερά κατεβαίνουν από το όρος Πέταλο, που καταλήγουν στην κοιλάδα της Παλαιόπολης. Φτάνουμε σε λίγο στο πιό ψηλό σημείο της διαδρομής.

Αρχίζοντας να κατηφορίζουμε, συναντάμε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και ένα σταυροδρόμι, απ' όπου συνεχίζοντας ευθεία το μονοπάτι φτάνει στη Μελίδα και μετά στη Σταυροπέδα. Στα αριστερά, ξαναβρίσκουμε το μονοπάτι, που σε καλή κατάσταση, οδηγεί στον Πιτροφό. Στην είσοδο του χωριού θα θαυμάσουμε δύο πηγές.

Στον κεντρικό δρόμο του χωριού βρίσκεται το Μουσείο Ελιάς, ένα παλιό λιοτρίβι που ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί ως μουσείο.

Βγαίνουμε από το χωριό και μετά από λίγο ξαναβρίσκουμε το μονοπάτι. Συναντάμε όμορφες ρεματιές, βρύσες, αγροκτήματα με τα κονάκια τους και τις καλοδιατηρημένες αναβαθμίδες (αιμασιές). Συνεχίζουμε στο μονοπάτι μέχρι να φτάσουμε στα πρώτα σπίτια των Στραπουριών και τον κεντρικό δρόμο. Δεξιά οδηγεί στους Μένητες και αριστερά στη Χώρα και τα Αποίκια.

Εδώ αξίζει μιά περιήγηση στις Στραπουριές. Διασχίζουμε το δρόμο, προχωράμε στα αριστερά και σύντομα στα δεξιά μας συναντάμε ένα στενό να κατηφορίζει. Φτάνουμε έτσι σε μιά εκκλησία και παρακάτω σε ένα επιβλητικό αρχοντικό ενός ανδριώτη καπετάνιου, που το έχτισε το 1920.

Από τις Στραπουριές μπορείτε με αρκετό ψάξιμο και ρωτώντας τους κατοίκους να φτάσετε σε ένα δίωρο στα Λάμυρα, την Υψηλού και τη τη Χώρα.

Επιστροφή