Το νησί

Τουρισμός

Νέα

Χρήσιμα

Αλλες σελίδες

Επικοινωνία

Χάρτης του website

< ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ >

< Διατροφή >

< Διαμονή >

< Διασκέδαση >

Αξιοθέατα

< Παραλιες >

< Περιπατητικός τουρισμός >

 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Χώρα Ανδρου είναι ένας εντυπωσιακός οικισμός, με μεγάλη ιστορία και αξιόλογη αρχιτεκτονική. Τα καλόγουστα νεοκλασικά σπίτια, το κάστρο στην άκρη της χερσονήσου, η πλατεία του Αφανή Ναύτη και φυσικά τα διεθνούς φήμης μουσεία της, είναι μερικά μόνο από όλα όσα έχετε να δείτε και να κάνετε στην πρωτεύουσα του νησιού.

Γύρω από τη Χώρα υπάρχουν μιά σειρά από αξιόλογα σημεία που δεν πρέπει να παραλείψετε. Μερικά από αυτά είναι:

  • Τα Αποίκια με τη φημισμένη πηγή "Σάριζα".

  • Τα Απατούρια με τα πέτρινα γεφύρια, τα όμορφα αρχοντικά και την εντυπωσιακή ρεματιά της Πυθάρας.

  • Οι Στενιές, το χωριό των καπετανέων, με τα γραφικά δρομάκια, το κοινόχρηστο πλυσταριό, και το παλιό εργοστάσιο ζυμαρικών με το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων.

  • Η Μεσαριά, οικονομικό και εμπορικό κέντρο των βυζαντινών χρόνων, με τη μοναδική εκκλησία του Ταξιάρχη Μιχαήλ.

  • Τα Λάμυρα, ένα καταπράσινο χωριό με άφθονα τρεχούμενα νερά.

  • Τα βυζαντινά μοναστήρια της Παναχράντου και του Αγ. Νικολάου. Το πρώτο σκαρφαλωμένο στο όρος Καταφύγι και το δεύτερο κοντά στην παραλία Αχλα.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού θα συναντήσετε δυο μεγάλους οικισμούς, το Γαύριο και το Μπατσί, όπου είναι το λιμάνι και η βασική τουριστική υποδομή της Ανδρου. Πρόκειται γιά γραφικά χωριά με πολλές ταβέρνες και ουζερί, που μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη όλες τις υπηρεσίες. Ακόμη βορειότερα συναντάτε ένα πλήθος μικρών αγροτικών οικισμών (Χάρτες, Καλυβάρι, Βαρίδι, Αμόλοχος, Βιτάλι, Μακροτάνταλο, Αγ. Πέτρος), σε ένα ορεινό τοπίο, που καταλήγει σε πανέμορφες παραλίες. Ψηλά πάνω απο το Μπατσί βρίσκεται η Κατάκοιλος, το Απροβάτου, η Αρνη και το Ατένι. Στο δρόμο προς τη Χώρα είναι η Παλαιόπολη (αρχαία πρωτεύουσα της Ανδρου), ένα καταπράσινο χωριό στην απότομη πλαγιά του βουνού, με σημαντικότατη ιστορία και ανασκαφικούς θησαυρούς.
 

Νοτιότερα βρίσκεται ο Ορμος Κορθίου, ένα ήσυχο χωριό με μεγάλη παραλία. Εκεί κοντά είναι το Ρωγό, τα Αηδόνια (πυργόσπιτα), η Πίσω Μεριά, το Κόρθι (ο αρχαιότερος οικισμός της περιοχής), η Καπαριά, η Αλαμανιά, οι Χώνες. Στο δρόμο προς το Επάνω Κάστρο συναντάμε το Πισκοπειό, τη Λαρδιά, το Γιανισαίο το Μέσα και Εξω Βουνί, το Κοχύλου και το Συνετί στα "Διποτάματα".

 

Επιστροφή